SKOZI OČI PREKARIATA

Diskusija: Sindikat za umetniški prekariat?

Kolegi v Novi pošti organizirajo pogovor o prekariatu znotraj umetnosti. Zastavljajo si vprašanja, ki so ključna za delo na tem področju. K pogovoru so povabili ključne deležnike v zaščiti pravic zaposlenih v umetnosti in goste, ki se s posledicami prekarnosti srečujejov drugih panogah.

Vabilo so pripravili kolegi z Nove pošte, 1.2.2018

NA NASLOVNO STRAN

Vir: The Paperblanks Blog

Vir: The Paperblanks Blog

Na uprizoritveni sceni se ustvarjalci že vrsto let soočamo s slabšanjem pogojev za delo in ustvarjanje. Na eni strani imamo obstoječe sindikate, stanovska društva in zagovorniške organizacije ter njihove številne pobude za izboljšanje stanja, na drugi pa ministrstvo, ki nenehno sprejema odločitve brez dialoga s strokovno javnostjo.

Kako bi se morali organizirati, da bi skupaj zaustavili uničujoče trende zniževanja standarda dela in delovanja? Na kakšen način, če sploh, lahko sindikati zastopajo umetniški prekariat in kakšne so njihove realne omejitve? Kakšne so druge oblike povezovanja? Kaj bi morali zahtevati, da bi se stanje izboljšalo? Kako reformirati status samozaposlenih v kulturi, da bo omogočal človeka vredno življenje? S kom se samozaposleni v resnici pogajajo o pogojih svojega dela in kaj vse je treba urediti, da bo njihovo delo sploh mogoče?

Pogovor bo vodila Kristina Božič v četrtek, 15. februarja, ob 20.00 na Novi pošti (Robbova ulica 15, 1000 Ljubljana).

K sodelovanju na pogovoru o sindikaliziranju prekariata s fokusom na uprizoritvenih umetnostih smo povabili predstavnike sindikatov, stanovskih društev in zagovorniških organizacij:

  • Branimirja Štruklja (SVIZ – Sindikat za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo Slovenije);
  • Denisa Miklavčiča (Glosa);
  • Sašo Pavček (ZDUS – Združenje dramskih umetnikov Slovenije);
  • Marka Funkla (Sindikat prekarcev);
  • Tjašo Pureber (Društvo Asociacija).

Pogovor, ki ga bo vodila Kristina Božič, bo v četrtek, 15. februarja, ob 20.00 na Novi pošti (Robbova ulica 15, 1000 Ljubljana) v prostoru, ki ga programsko skupaj upravljata javni zavod Slovensko mladinsko gledališče in nevladna organizacija Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost.

NA NASLOVNO STRAN

Prejemajte naše intervjuje
Pridružite se prekarcem, delavcem, akademikom, novinarjem, sindikatom in gibanjem, ki enkrat tedensko prejemajo intervjuje na temo prekariata.
Zavzemamo se za splet brez 'spama'. Vaš spletni naslov bo uredništvo naše strani zaščitilo pred vsemi vrstami oglaševalskih zlorab.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *